Συντονισμός μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών Περιστερίου

Συντονισμός μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών Περιστερίου
Ιστολόγιο ενημέρωσης και αγώνα για την υπεράσπιση των σχολείων μας, της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 3ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

21-3-11

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση των αρμόδιων του υπουργείου παιδείας για κατάργηση του σχολείου μας, συγχώνευσή του με το 4ο Λύκειο και μεταφορά του εκεί. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε σειρά συγχωνεύσεων – καταργήσεων που θίγει δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, και που βάζει το Περιστέρι ειδικά στο «μάτι του κυκλώνα» των συγχωνεύσεων αυτών.
Στο Περιστέρι, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας, δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα από τους γονείς των μαθητών αυτών για προσφυγή στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτούν αρκετοί γόνοι υπουργών, βουλευτών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών κλπ. Επίσης, δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα καταβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοικτό ο τοπικός υπεύθυνος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας μας μιλώντας για «βιώσιμα» σχολεία. Επειδή τα δημόσια σχολεία δεν είναι (ακόμα) επιχειρήσεις, η μόνη περίπτωση να έχει νόημα ο όρος «βιωσιμότητα» είναι η πιθανότητα επιβολής διδάκτρων στο άμεσο μέλλον, από τα οποία θα πληρώνονται τα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κλπ.
Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι η δωρεάν, δημόσια, ισότιμη και σύγχρονη παιδεία είναι η μεγαλύτερη «επένδυση» για το μέλλον ενός λαού. Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας κρίνεται από το αν ξοδεύει για δημόσια σχολεία και δημόσια νοσοκομεία, όχι για βίλες και για κότερα. Οι κάθε λογής «επενδυτές», «δανειστές» και μεγαλοτοκογλύφοι ξένοι και εγχώριοι οι οποίοι μέσω της τρόϊκας υπαγορεύουν αυτά τα μέτρα, έχουν κάθε συμφέρον να «επενδύσουν» στην αμορφωσιά των επόμενων γενεών ώστε να αντιμετωπίζουν στο μέλλον όσο γίνεται πιο πειθήνιους υπηκόους – εργαζόμενους – ξενοδοχοϋπαλλήλους – σερβιτόρους, αφού όπως ακούσαμε από την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί αυτό είναι το αύριο που επιφυλάσσουν σε αυτή τη χώρα. Μια «μπανανία της μεσογείου» όπου οι πολίτες τους θα μπορούν να κάνουν φτηνές διακοπές.
Ιδιαίτερα για το σχολείο μας, το 3ο Λύκειο Περιστερίου, αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας προκειμένου να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη πολιτική των συγχωνεύσεων, είναι έωλα και ψευδή :
1) Και τα δύο σχολεία (3ο και 4ο Λύκειο) έχουν 219+217=436 (πραγματικούς και όχι «εγγεγραμμένους») μαθητές, πάνω από το όριο των 400 που υποτίθεται ότι έχει τεθεί από το υπουργείο, και το οποίο άλλωστε φαίνεται ότι παραβιάζεται κατά τόπους και κατά το δοκούν
2) Τα υπάρχοντα τμήματα λειτουργούν στα πλαίσια που έχουν οριστεί από το ίδιο το υπουργείο για την τρέχουσα σχολική χρονιά
3) Το κτήριο είναι ιδιοκτησία του δημοσίου και διαθέτει εργαστήρια και εξοπλισμό πληροφορικής καθώς και κλειστό γυμναστήριο (από τα ελάχιστα δημόσια σχολεία που έχουν τέτοια υποδομή)
4) Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο δίπλα στον σταθμό μετρό του Αγ. Αντωνίου και διαθέτει εξοπλισμό για Κρατικό Πιστοποιητικό με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί τους πολίτες που έρχονται από μακριά, ενώ ταυτόχρονα εξ’ αιτίας του μεγέθους του μπορεί και εξυπηρετεί πολλούς μαθητές π.χ. σε εξετάσεις για ειδικά μαθήματα.
5) Διαθέτει γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού ξεχωριστό, με αίθουσα και για ημερίδες στο οποίο προσφεύγουν σχεδόν όλοι οι μαθητές του σχολείου αλλά και άλλοι από γειτονικά σχολεία.
6) Και τα δύο Λύκεια (3ο και 4ο) έχουν πολύ καλά οργανωμένο διδακτικό έργο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλήνιες τα τελευταία χρόνια.
7) Πρόκειται για ιστορικό σχολείο που λειτουργεί από το 1945 («σχολείο της παράγκας») από το οποίο έχουν αποφοιτήσει κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου και της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι εμείς οι γονείς αλλά και όλοι οι Περιστεριώτες θα αντισταθούν όσο δεν παίρνει στην προσβλητική, αντιλαϊκή και αυταρχική συμπεριφορά σας. Ανοχή στο ξεθεμέλιωμα της δημόσιας παιδείας και στην κατάργηση του μέλλοντος των παιδιών μας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία, όσο και αν ωρύονται όλοι μαζί η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Στροσκάν , ο Τρισέ κλπ. Ειδικά για τους υπουργούς της κυβέρνησης (αν υπάρχει ακόμα το παραμικρό ίχνος φιλότιμου) ισχύει το ότι πρώτα θα πρέπει να εγγράψουν τα δικά τους παιδιά σε σχολεία του Περιστερίου και μετά να έρθουν να μας πουν για καταργήσεις και για συγχωνεύσεις. Και καλό θα είναι πριν από όλα να δηλώσουν δημόσια στον ελληνικό λαό σε ποια σχολεία φοιτούν τώρα τα παιδιά τους, ειδικά όσοι και όσες έχουν αρμοδιότητα σε θέματα παιδείας.
Ξεκαθαρίζουμε ότι οι μαθητές, τα παιδιά μας, παίρνουν ανεπηρέαστα τις δικές τους αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Εμείς στηρίζουμε τις όποιες αποφάσεις τους. Φυσικά αποφασίζουμε και δικές μας ενισχυτικές ενέργειες.
Προχωράμε σε :
1) Εκλογές στο Σύλλογο Γονέων 3ου Λυκείου Περιστερίου
2) Άμεσα μέτρα συντονισμού μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών στο Περιστέρι. Συμμετοχή σε όλες τις σχετικές συσκέψεις, διοργάνωση συσκέψεων με δική μας πρωτοβουλία.
3) Πρώτη δυναμική μας αντίδραση η μετατροπή της μαθητικής παρέλασης στις 25-3 σε δυναμική διαμαρτυρία του Περιστεριώτικου λαού ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων. Όλοι στις 10 πμ στο χώρο της παρέλασης.
4) Αποστολή ανοικτών επιστολών προς την υπουργό παιδείας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Επίσης προς όλους τους βουλευτές. Έκδοση αφίσας.
5) Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Περιστερίου για να απαιτήσουμε πραγματική αντίδραση και όχι στα χαρτιά.
6) Αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου